Az, hogy az agyunk sémákban “gondolkozik” az már rég óta elfogadott téma. Sok olyan dologra képes, amit ma még az igazán hozzáértők sem értenek. Különböző teóriák látnak napvilágot bizonyos furcsa funkcióival kapcsolatban.

Ha szemléltetni akarnánk azt, amit agyféltekéink valós képességeiről tudunk, és az agyunk képességeit egy felhőkarcolónak tekintjük, akkor ismereteink róla az alagsorban a huszadik mélységben való tapogatózásnak felelnek meg. És ez leginkább a jobb agyfélteke területeire igaz.

Míg a bal agyfélteke működéséről mélyebbek a tudományos ismereteink, addig agyunk jobb agyféltekés működéséről ismereteink igen csak hiányosak. Ebbe talán az is belejátszik, hogy nem sok logika van az abban megfoganó tapasztalatokban. A bejegyzés végén találsz egy linket, ahol egy agykutató beszél a jobb agyféltekés működésről és tapasztalatairól, több mint érdekes amit elmond. Jobb agyféltekénk valami egészen különleges eszköz a fejünkben.

De nézzünk egy egyszerű példát erre. Amit itt látsz szintén az agy egy ilyen működési különlegessége, nézd meg ezt a képet:

Olyan mintha teljesen rendben lenne minden mindkét képen, épp hogy zavaró a szem és az agy számára, hogy fejjel lefelé látható a két arc.

Ráadásul a jobb oldali arcot a legtöbben szintén úgy érzékelik, mintha az egy mosolygó ember arcát ábrázolná, csak éppen fejjel lefelé van megjelenítve.

Az igazság viszont az, hogy az agyad korrekciót hajt végre a megszokott valósághoz igazítva azt amit látsz, és csak elhiteti veled, hogy a kép a jobb oldalon is egy mosolygó embert ábrázol. Persze ez nem igaz, annak ellenére sem, hogy úgy tűnik.

Lássuk mi történik, ha talpra állítjuk a képet!

 

Na így már nem annyira a szimpatikus ugye?

Külön érdekesség, hogy az agyad nem csak ebben csinálja ezt. Ez egy olyan képessége, amit ugyan úgy megcsinál az érzésekkel, gondolatokkal is. Fontos tudni, hogy ez a bal agyfélteke jellegzetessége és funkció közé tartozik, és ha ez “túl működésben” van, akkor komoly meglepetésekre számíthatsz: mert a mondás nagyon igazzá válhat, miszerint semmi sem az, aminek látszik!:)

Nézz meg egy kis érdekességet arról, mint mond az agykutató, aki egy agyvérzés kapcsán különös, mondhatni megdöbbentő élményeket élt át.

Itt találod: Az agykutató a jobb agyféltekéről