Ez a bejegyzés egy korábbi folytatása, a teljes kép érdekében elolvashatod azt is.

Ott tartottunk, hogy rajzolj!

De miért? – merülhet fel benned jogosan a kérdés.

Nagyon egyszerű: azért mert jót tesz Neked!

Ha egy kicsit elmerülsz a két agyféltekéd működési mechanizmusában, és megérted, hogy melyik agyféltekéd mit képvisel (vagy pontosabban mit visz az életedbe), akkor azonnal tisztán fogod látni, hogy mi az, ami olyan vonzóvá teszi a jobb agyfélteke aktívabb használatát.

A bal agyféltekénk az, ami a mindennapi logikus dolgainkért felel. Az számol, olvas, elemez és rendszerez. Logikus döntéseket hoz, vagy éppen a jövőt tervezgeti a múltban megtapasztalt és elraktározott emlékek alapján. Amikor pl. le kell írnod a neved, vagy fel kell olvasnod valamit, esetleg el kell ugranod egy éppen feléd száguldó autó elől, akkor nagyon hasznos, hogy a fejednek a bal fele nem üres.

Amikor viszont csak úgy élsz bele a világba, nem törődve se tegnappal, se holnappal, amikor úgy alaposan megérint egy naplemente, vagy adj Isten szerelmes vagy, esetleg minden különösebb ok nélkül elégedett és boldog vagy, akkor azt a jobb agyféltekés aktivitásnak köszönheted.

Az igazság az, hogy mindkét agyféltekédre egyformán szükséged van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet tudj élni. Egyik sem fontosabb a másiknál, pont annyira van szükséged a balra, mint a jobbra. Akkor hol a probléma?

Nos a helyzet valahogy úgy fest, hogy a mai társadalmi berendezkedés, az egész életvitelünk felépítése hangsúlyosan bal agyféltekés dominanciát mutat. Ez megér egy külön blogbejegyzést, és most nem is fogok belemenni a részleteibe, elég, ha most egy kicsit magadra figyelsz, és tudni fogod miről beszélek.

Van itt néhány kérdés, ha tudsz, válaszolj rá igennel vagy nemmel:

Elégedett vagy az életeddel?

Maradéktalanul boldog vagy?

Meg tudod valósítani az álmaidat?

Annyira vagy kreatív, amennyire szeretnél?

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál, nyugodtan abbahagyhatod az olvasást. Nagy valószínűséggel jobb agyféltekés dominanciával éled az életed, vagy ha azzal nem is, akkor is egy kiegyensúlyozott ember vagy.

Ha viszont a nemek vannak túl súlyban a válaszaidban, akkor érdemes körülnézned, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy tornáztasd a jobb agyféltekédet.

A jobb agyféltekés állapotra nagyon jellemző, hogy igazából semmi nem kell ahhoz, hogy jól érezd magad. Ok nélküli boldogság és elégedettség érzése, az elfogadás állapota és nyugodtság, béke és harmónia. Ezek, amik leginkább jellemzik. Ha ezekből “hiányt szenvedsz”, akkor valószínű, hogy a bal agyféltekéd a dominánsabb a mindennapjaidban.

A jó hír, hogy amennyiben igényt érzel arra, hogy jobb agyféltekés állapotokat meg tudd élni, akkor egy nagyon egyszerű módszerrel mint pl. a rajzolás (mert egyszerű hidd el!) tudod tornáztatni a jobb agyféltekédet. Így hamarabb kerülhetsz a bal agyféltekés világból vissza a középpontba, az egyensúlyi állapotodba.

A rajzolás egy tipikusan olyan tevékenység, amivel gyorsan rá tudsz hangolódni a nyugalomra, és minél több időt töltesz nyugiban, annál erősebben fog kihatni  azokra az időszakokra, amikor éppen nem tudsz leülni rajzolni.

Persze ez még csak a jéghegy csúcsa amiről most szó volt, épp ezért ennek a bejegyzésnek is lesz folytatása.