Amikor 2009-ben felvettük a kapcsolatot Dr. Betty Edwards-szal, egy rendkívül kedves „Thank you for your interest in my Teacher Training” levelet kaptam. A mellékelt oktatói képzésről szóló dokumentumban lényegében annyi konkrétum volt, hogy küld el a rajzaidat, minimum háromszor kell elvégezned a tanfolyamot Amerikában angol nyelven, mi az, amire figyelned kell, és hogy mennyi jogdíjat kell fizetned. Persze sokkal többről van szó, de menjünk végig rajta.

Mennyire vagy jó a rajzban?

Az első lépés: küldj rajzokat, amiket élőmodellek után készítettél. Megtettem, de nem pontosan azt a választ kaptam, amit vártam. Kb ennyi érkezett: „László, a beküldött rajzaid nagyon jók, de ez alapján nem tudjuk eldönteni, hogy alkalmas vagy e oktatónak. Ha gondolod végezd el egyszer a tanfolyamot, utána meglátjuk.” Nem örültem.

Hajlandó vagy megmérettetni magad?

Hiszel benne, hogy tényleg működik?

Alaposan átgondol(kod)va az esélyeket, úgy értékeltem a helyzetet, hogy nem biztos, hogy ki kellene dobnom több millió forintot egy kétes kimenetelű eredmény reményében, akár mennyire is szeretném. Aznap éjszaka nem aludtam egy órát sem. Hajnalban felültem az ágyon, és emlékszem pontosan ez a beszélgetés zajlott le a fejemben:
– Figyelj ide Laci! Oké, hogy a logikus bal agyféltekéd azt mondja, hogy nem. De mit mond a jobb agyféltekéd, mit súg az intuíciód?
– Azt mondja, nincs olyan, hogy valami nem megy!
– Pompás! Mit is tanítasz? És most tulajdonképpen mit is csinálsz?
– Pont az ellenkezőjét csinálom, mint amit tanítok. Elhiszem azt, amit gondolok ahelyett, hogy csak csinálnám, hogy működjön.
– Remek! Egyéb kérdés?
Reggel az irodába érve az első dolgom az volt, hogy bejelentkeztem a kurzusra, megvettem a repülőjegyet és lefoglaltam a szállást.

Le tudod győzni akár önmagad is a célodért?

Mennyire vagy etikus?

Még a kiutazásom előtt, az érkezésem jelzése és egy az oktatói képzésemre vonatkozó emailemre, kaptam egy levelet Brian Bomeislertől (Betty Edwards fia). Ebben leírta, volt náluk két magyar nő oktatóképzés okán, és meglehetősen bizalmatlan a magyarokkal szemben. Ugyanis a nevezett hölgyek imentek Amerikába, lenyúlták a know-how-t majd elegánsan távoztak Brian összes tan és segédanyagot tartalmazó dossziéjával… Szíven döfött a tény, hogy úgy várnak, hogy itt egy magyar, de volt itt már kettő, de az is csak lopni jött ide…

A bizalom vissza állításának halovány reményében mindent egy lapra tettem fel. Anélkül, hogy tudtam volna alkalmasnak találnak e arra, hogy elinduljak az oktatói minősítésért, kifizettem még egy tanfolyam árát, megvettem a szükséges további jegyeket, lefoglaltam a szállásokat.

Kötelező tisztán játszani! Hajlandó vagy?

Invesztíció a tudásba

Mindjárt az első tanfolyamon felfigyeltem és beszélgetésbe elegyedtem egy zseniális rajzokat készítő emberkével. Nagy örömömre, mint kiderült szintén oktatói babérokra pályázó jelöltbe botlottam. Ami szintén kiderült, de annyira nem adott okot az örömre: immáron nagyon sokadik alkalommal végzi a tanfolyamot…

Ezen a ponton megint megszólalt a bal agyféltekém kisördöge:
– Biztos vagy benne, hogy 8-10 alkalommal szeretnél Amerikába jönni körönként 1 millió forintért? Tudod mennyibe fog ez kerülni? Biztos megéri?

Rendelkezel a szükséges kitartással?

Türelem, türelem és türelem!

Az első tanfolyam szenzációsan jól sikerült, rengeteg új felismerést hozott magamról, rengeteg új dolgot tanultam, tapasztaltam meg.
Menthetetlenül és végérvényesen beleszerettem ebbe a módszerbe és abba a szándékba, hogy ezt is tovább adhassam embereknek.
Arra vonatkozóan, hogy lehet e belőlem oktató, csak egy diplomatikus ám kedves választ kaptam:
– Türelem László. Itt most résztvevő voltál, ebből nem tudjuk eldönteni. A rajzaid még jobbak lettek, a többi a következő tanfolyamokon kiderül.

Tudsz várni két hónapot egy levélre, hogy haladhass tovább?

Mennyire ismered a módszer hátterét?

Amikor szembesültem azzal a tömérdek információval, amit tudni kell egy oktatónak, igen csak megremegtek a térdeim.
Brian Bomeisler, Betty Edwards fia, édesanyja 1991-es nyugdíjba vonulása óta Fejlesztési Igazgató és Vezető Oktatóként vesz részt a munkában.
Rendkívül komolyan veszi az oktatóképzést, elvárása messze túlmutat a rajzolási technikák ismeretén.

Hajlandó vagy sokat tanulni, hogy szakértője legyél a témának?

Működtesd egyszerre a két agyféltekédet!

Egy kis érdekesség a számos képesség közül, amit tudnod kell: Próbáltál már egyszerre rajzolni és beszélni közben folyamatosan?
Ha oktató akarsz lenni ez az egyik alapkitétel: rajzold le magad profin max 45 perc alatt tükörből, úgy, hogy közben folyamatosan beszélsz!
Ha valaki egy kicsit is jártas a témában, az tudja: beszéd = bal agyfélteke, alkotás = jobb agyfélteke. A kettő együtt borzalmasan nehéz, és ez egy a sok képesség közül, amit tudnod kell.

Meg tudod csinálni?

Mutasd meg mit tudsz!

Amikor az elméleti részben otthon vagy, jöhet a co-teaching azaz a tanítás Brian Bomeisler felügyelete alatt. A 16 fős tanfolyamból kikaptam a legnehezebb eseteket.

„Lássuk László, hogyan boldogulsz a mély vízben!”
Brian nem rejti véka alá a véleményét, konkrét elképzelése van arról ki taníthatja hitelesen ezt a módszert és ki nem. Amikor ott állsz az ötödik napon, az utolsó órában és várod a munkád értékelését…
Nem vagyok egy izgulós típus, de amikor Brian feltette a résztvevőknek a zárókörben a kérdést: „Mennyire volt segítség az öt nap alatt, amit László nyújtott nektek?” Ott azért megint megremegtek a térdeim.

Képes vagy kiállni emberek elé és profin válaszolni a kérdésekre, vagy segíteni a fejlődésüket?

Az dönt rólad, aki kitalálta

Bár az oktatók kiképzését Brian végzi, a mai napig Betty Edwards az, akinek az áldása kell a teljes sikerhez. Minden munkádat, rajzodat, Brian véleményezését megkapja Mrs. Edwards és ő dönt arról lehetsz e oktató. Megkaphatod e a hőn áhított címet: Betty Edwrad’s Certified Teacher. Mivel rengeteg jelentkezőből kell válogatni, nem irigyelem a döntéshozót. Betty Edwards 86 évesen is tartja magát ahhoz, hogy amit megalkotott és összeállított az több, mint egyszerű rajztanfolyam. Nem szórja két kézzel az oktatói címeket.
Amennyiben úgy döntesz tetszik neked ez a dolog és belevágsz egy dolgot elárulhatok: Életed legnagyobb utazása lesz! Ha érzel magadban elég elszántságot, vágj bele! Nem mindig fogod élvezni, de a végeredmény amikor megkapod ezt a kitüntető címet, akkor attól nagyon boldog leszel! Mert ez egy igen komoly elismerés!

Tudod miért?

Kevesebb mint 0,001% azaz 1 ezrelék.

Voltam olyan tanfolyamon, ahol a 16 emberből 4-en oktatónak készültek, és még hárman akkor jelentkeztek, hogy szeretnék tanítani. Brian elmondása szerint hetente több tízesével érkeznek a jelentkezések a világ minden tájáról olyanoktól, akik oktatók szeretnének lenni.

Nem kell fejszámoló zseninek lenned ahhoz, hogy ki tudd számolni:
Egy éveben 52 hét van.
Ha csak tízzel szorzod fel az 520 jelentkező évente.
A módszer 34 éve látott napvilágot.
De szorozd csak harminccal.
Az 15.600. azaz tizenötezer hatszáz lelkes jelentkező.

A világon mindössze 19 Betty Edwards által elismert és minősített oktató van. Szóval ha megkapod ezt a címet az elismerés! Méghozzá a javából!